124 PEOPLE

Ny bogføringslov er vedtaget og træder i kraft fra 1. juli 2022

Thomas Lindbjerg 2. jun. 2022

En ny bogføringslov blev vedtaget den 19. maj 2022 og kommer til at stille nye krav til digitalisering. Den vil træde i kraft i forskellige faser, så systemerne i din virksomhed, kan nå at blive klar til den digitale fremtid.

Den nye bogføringslov stiller krav om digital bogføring og digital opbevaring af bilag, og at bogføring som udgangspunkt skal ske i et digitalt bogføringssystem, der lever op til Erhvervsstyrelsens krav.

Tidsplan for den nye bogføringslov

Dele af loven træder allerede i kraft 1. juli 2022, mens de nye krav til de digitale bogføringssystemer vil træde i kraft over en årrække og i flere etaper afhængig af virksomhedens regnskabsklasse og omsætning.

Den vil tidligst gælde fra 1. januar 2024 for selskaber (regnskabsklasse B, C og D), og tidligst fra 1. januar 2026 for virksomheder i regnskabsklasse A med en omsætning på over 300.000 kroner.

De konkrete krav til udbyderne af bogføringssystemerne udarbejdes af Erhvervsstyrelsen, og vil blive offentliggjort senest 1. januar 2023. Herefter skal systemerne godkendes og registreres i løbet af 1. halvår 2023.

Se Tidsplan for virksomheder og systemudbydere hos Erhvervsstyrelsen

Hvilke ændringer medfører den nye bogføringslov?

Hvis du ikke håndterer bilag og regnskabsmateriale digitalt i dag, vil den nye bogføringslov have stor betydning for dine arbejdsgange i hverdagen.

Overordnet er de væsentligste ændringer:

  • Alt regnskabsmateriale skal opbevares digitalt. Opbevaringen skal leve op til gældende regler for GDPR, ligesom virksomhederne er forpligtet til at sikre en sikkerhedskopi af materialet. Frekvens for opdatering af sikkerhedskopien afhænger af virksomhedens kompleksitet samt antallet af transaktioner og størrelsen på disse. I lovgivningen er dog præciseret, at virksomheder med mange daglige transaktioner skal tage en sikkerhedskopi dagligt.
  • Definitionen af regnskabsmateriale udvides til at omfatte dokumentation for faktuelle oplysninger i ledelsesberetningen i virksomhedens årsrapport.
  • Forenklede krav til virksomhedens beskrivelse af dens procedure for registrering af transaktioner og opbevaring af regnskabsmateriale.
  • Erhvervsstyrelsen har hjemmel til at gennemføre en bogføringskontrol af virksomheder, som ikke har indsendt deres første årsrapport og virksomheder, der har fravalgt revision.
  • Indførsel af en markant højere bødestraf.
  • Mulighed for tvangsopløsning hvis Erhvervsstyrelsens krav om påbud og indsendelse af regnskabsmateriale ikke overholdes.

Kontakt os

Hos Baker Tilly kan vi hjælpe dig med at omstille din traditionelle bogføringshåndtering til en lovpligtig digital løsning.

Baker Tilly News
Hold dig opdateret med nye tiltag, events og tendenser i erhvervslivet. Du vil også modtage invitationer til webinarer samt anden relevant information.
Kontakt
Photo of Thomas Lindbjerg
Thomas Lindbjerg
Partner, BSO & Digital
Photo of Mikkel Østergaard
Mikkel Østergaard
BPO Regnskabs- og digitaliseringskonsulent

Relateret indhold

Now, for tomorrow
Vi tror på styrken i gode relationer. Lad os møde fremtiden sammen.
Kontakt os i dag